Pravilnik

  PRAVILNIK LIGE

             SADRZAJ 

* SISTEM TAKMICENJA
* PRAVLJENJE SOBE ZA ODIGRAVANJE UTAKMICA
* ODIGRAVANJE UTAKMICA
* KARTONI I ODRADJIVANJE SUSPENZIJA
* TRANSFERI IGRACA
* KAZNE ZA NEPOSTOVANJE PRAVILA
* STADIONI
* DOBIJANJE KLUBA I PRIJAVA ODSUSTVA
* ZAMRZAVANJE KLUBA

 


SISTEM TAKMICENJA

 1. Sezona je podeljena na dve polusezone .
 2.  Iz Lige A  u ligu B direktno ispadaju 3 poslednje plasirana kluba,  dok 13,12,11 iz lige A igraju baraz na dve dobijene utamice ( bez produzetaka i penala) sa 4,5,6 plasiranim iz lige B.
 3.  Iz Lige B  u ligu C direktno ispadaju 3 poslednje plasirana kluba,  dok 13,12,11 iz lige B igraju baraz na dve dobijene utamice ( bez produzetaka i penala) sa 4,5,6 plasiranim iz lige C.
 4. Lige A i B  broje po 16 klubova dok liga C broji 18 klubova.
 5. Kup utakmice se  igraju na dva meca ( gol u gostima).
 6. U Ligi sampiona ucestvuju ekipe iz A i B lige, podeljene u 8 grupa.Iz svake grupe po dve najbolje plasirane ekipe nastavljaju takmicenje dalje dok treceplasirane ekipe nastavljaju takmicenje u Ligi Evrope.
 7. Ekipe iz lige C igraju Ligu Evrope podeljene u 4 grupe ( dve grupe sa po 4 tima i dve grupe  sa 5 tima).Iz svake grupe po dva najbolje plasirane ekipe nastavljaju takmicenje dalje gde se prikljucuju treceplasiranim timovima iz A i B lige.
 8. Liga sampiona- sve prvoplasirane ekipe bice u jednom sesiru a sve drugoplasirane u drugom sesiru nakon cega zreb odlucuje o parovima 1/8 finala.

U 1/8 finala prvoplasirana ekipa je u prvoj utakmici gost.

 1. Liga Evrope- zreb odlucuje o parovima 1/8 finala.  
 2. Superkup ( pobednik lige A protiv osvajaca kupa)
 3. Totalkup ( osvajac Lige sampiona protiv osvajaca Lige Evrope)
 4. Pored nasih takmicenja BFL liga ima svoje predstavnike u Regionalnoj ligi.

Predstavnici se odredjuju na osnovu plasmana na tabeli lige A.

      13.Predstavnik lige moze biti samo igrac koji je odabrao da predstavlja BFL ligu a da pre toga u Regionalnoj ligi nije predstavljao nijednu drugu ligu, odnosno izabrao neku drugu ligu pre BFL lige.

      14.Ukoliko dva tima na kraju sezone imaju isti broj bodova i istu gol razliku onda se gledaju medjusobni dueli, ukoliko je i to isto onda se gleda ko je dao vise golova.

      15.Od sezone tri postojace razvojna liga D kroz koju prvoplasirani menadzer stice pravo da preuzme zadnjeplasiranu ekipu lige C od vlasnika kluba ili stice prvo pravo preuzimanja ekipe ukoliko neko odustane od vodjenje ekipe.

    *Menadzer koji je “Izgubi” klub moze kroz razvojnu D ligu da pokusa da se opet vrati u ligu C ili preuzme napusteni klub ukoliko neko odustane.


PRAVLJENJE SOBE ZA ODIGRAVANJE UTAKMICA

 1. Trajanje utakmice 10 min.
 2. Vreme za postavke long
 3. Vremenski Night, Summer/fine,
 4. Povrede ukljucene
 5. Bez produzetaka i penala
 6. Broj izmena 3 po utakmici

* Sve utakmice finala igraju se na 15 min.. 3+1 zamena sa ukljucenim penalima.

*Zalbu za ,,lose,, postavke meca potrebno je odmah uloziti protivniku i na samom pocetku meca prekinuti igru i uz obostrani dogovor zapoceti novu.

Usled nemogucnosti dogovora odmah obavestiti admine a ne tek po zavrsetku meca.

ODIGRAVANJE UTAKMICA

 1. U 7 dana je obavezno odigrati 4 utakmice lige i 1 utakmicu kupa.
 2. Utakmice nije obaveno igrati redom, moze 2 kolo pa 1 kolo pa 4 kolo pa 3 kolo, zavisno kako se dogovorite medjusobno.

        3.Kolo traje od cetvrtka do narednog cetvrtka.

        4.Izvestaj utakmice salje domacin zadnji rok cetvrtak 12:00 h.Nakon toga izvestaji nece biti priznati.

 1. Ne postavljanje izvestaja cetvrtak do 12:00 h domacin se kaznjava 2 mil. a utakmica se pise u korist gosta sluzbenim rezultatom 0-3, a ukoliko je gost pobedio vecom razlikom, gost je duzan da dostavi slike i mec ce biti registrovan tim rezutatom.

        6.Izvestaj utakmice treba da sadrzi slike pocetka i kraja meca kao i sliku postava.

*Sliku forme je potrebno imati ukoliko dodje do problema prilikom odigravanja meca (pucanja konekcije, ,,slucajnog,, izlaska iz meca i sl.) ali se ona ne salje po zavrsetku meca prilikom slanja izvestaja.

Slika forme je potrebna samo ukoliko igrac ulaze zalbu za mec koji je prekinut.Bez slike forme zalba nece biti priznata odnosno bodovi ce se dodeliti protivnickoj ekipi.

*Bez ovih slika (pravilo pod rednim br.6) izvestaj se smatra nepotpunim, takodje ni slike sa Y.Tube snimka nece biti priznate.

 1. Domacin i gost su duzni prijaviti i obrazloziti nemogucnost odigravanja utakmice iz opravdanih licnih razloga najkasnije do ponedeljka.
 2. Ne odigravanje utakmice u predvidjenom roku bez razloga kaznjava se 2 mil. za oba tima, 1 minus a utakmica se registruje 0-0 (bez bodova).
 3. Ukoliko postoji problem sa povezivanjem utakmica se resava u modu 10 na 10 gde igraci biraju bilo koju ekipu do 4.5 zvezdice.
 4. Ako igrac ima problem oko zakazivanja meca ( protivnik se ne javlja, ne odgovara na poruke i sl.) duzan je da obavesti upravu sreda do 12:00h.U slucaju da nije obavestio upravu smatra se jednako krivim i naknadne zalbe nece biti razmatrane.

*Takodje se sve utakmice registruju rezultatom 3-0 u korist igraca koji je pokusao da zakaze utakmicu u toku nedelje a protivnik se kaznjava i novcanom kaznom od 2 mil. kao i jednim  minusom.

 1. Ukoliko se u jednom kolu neopravdano ne odigra jedna ili vise utakmica kazne su sledece:
 • 1 neodigrana = 1 minus i 2 000 000
 • 2 neodigrane = 1 minus i 4 000 000
 • 3 neodigrane = 1 minus i 6 000 000
 • 4 neodigrane = 1 minus i 8 000 000

 .

 1. Svako namerno napustanje meca pre zavrsetka se kaznjava  20 000 000 i jednim minusom.
 2. Ekipa koja gubi vise od 3 gola razlike nakon 60 min. utakmice moze da zadrzava loptu kako ne bi primila veci broj golova ( ovo pravilo vazi  samo za ligaske utakmice).

   14.Nemojte davati namerne autogolove, po datom golu 5 000 000 mil.

 1. Ukoliko postoji bilo kakva smetnja za normalno odigravanje meca, potrebno je obavestiti protivnika najkasnije do 20 minuta utakmice, obavezno je dostaviti i sliku raspolozenja igraca kao i opisati nastali problem.
 2. Ukoliko dodje do pucanja veze utakmica se nastavlja aktivnim rezultatom od minuta prekida.
 3. Strogo je zabranjeno zadrzavanje lopte u zadnjoj liniji ( CB, GK, LB…). Spustene strelice se ne racunaju u zadrzavanje.Osteceni je duzan da dostavi snimak sporne situacije ili celog meca ukoliko se vise puta ponavljala ista situacija.Po primljenom snimku zasedaju admini koji donose odluku da li ima elemenata o kaznjavanju.Kazna moze biti novcana ili oduzimanje bodova.
 4. Svaka ekipa je duzna da na pocetku sezone prijavi kapitena jer u slucaju sluzbenog rezultata njemu ce biti prepisani golovi.
 5. Svake sezone se brise po jedan dobijeni minus.

      20. U toku sezone moguce je samo jednom odloziti svoja kola na 7 dana ( sreda-sreda).

*Zadnje 2 nedelje nema odlaganja kola.

      21. 3 minusa znaci izbacivanje iz lige 

KARTONI I ODRADJIVANJE SUSPENZIJA

 1. Kartoni se evidentiraju za Ligu dok se za Kup ne evidentiraju.
 2. Dva žuta kartona u Ligi – 1 meč neigranja .
  *Dva žuta kartona na meču (crveni) – 1 meč neigranja .
  *Direktan crveni karton – 2 meča neigranja .
 3. Igrac koji ima drugi zuti ili crveni karton odmah u narednom neodigranom kolu po rasporedu ne igra.Ako je recimo dobio u 14 kolu ne igra u 15 kolu ( nebitno da li je igrac igrao 17,16 pa tek onda 15 kolo).
 4. Ukoliko igra igrac pod suspenzijom utakmica ce biti registrovana sluzbenim rezultatom 3-0 za protivnika a vlasnik se  kaznjava i novcanom kaznom u iznosu od 2 000 000.

 

TRANSFERI IGRACA

 1. U toku jedne sezone postoje dva transfer roka, jedan pre početka sezone i jedan na polusezoni.
 2. Klubovi koji imaju pozitivan budzet pred početak prelaznog roka mogu učestvovati u prelaznom roku.
 3. Klubovi koji imaju negativan budzet na kraju sezone mogu samo da prodaju igrače, odnosno admini rasprodaju ekipu do pokrivannja minusa.
 4. Broj dovedenih igraca u prelaznom roku moze biti 4 + draft.
 5. Nakraju sezone dozvoljeno je ucesce na draftu koje kosta 50 mil. i dozvoljeno je kupiti jednog igraca u vrednosti do 60mil. po transfermarketu.(ekipa koja nema 50 000 000 dozvoljeni minus ne moze da iskuristi za ucesce na draftu)
 6. Pocetnu cenu igraca kao i prodajnu odredjuje vlasnik tima koji je postavio igraca na transfer.

         7.Igrac mora biti minimalno 6 sati na transfer listi pre prodaje.

         *Ukoliko je pristigla samo jedna ponuda u prvih 6 sati onda je dovoljno da po isteku 6 h od zadnje ponude prodje 1h.

          Primer: Igrac stavljen na listu u 12:00 h, ponuda je stigla u 17:30 h , transfer moze da se realizuje u 18:30h.

         8.Vlasnik postavljenog igraca na transfer listi se nakon ponude drugog igraca mora najkasnije u roku od 6 sati izjasniti o prodaji igraca.

        9. Kupac ne moze odustati od date ponude u prvih 6 sati dok se prodavac ne izjasni, u slucaju da nakon 6 sati nema odgovora moze odustati od ponude.

      10. Ukoliko dva ili više menadžera daju ponudu za istog igraca, tada se pristupa licitaciji.

       *Minimalno podizanje cene igracu je 500 000 sve ostale ponude nece vaziti a ponudjac ce biti kaznjen 1 000 000 ukoliko da nizu ponudu.

      11. Licitacija se smatra zavrsenom kad je od zadnje ponude proslo minimum sat vremena i kada se sa krajnjom ponudom slozi vlasnik.

      *Vlasnik koji je prihvatio ponudu duzan je da obavesti nekog od admina, sve dok to ne ucini admini ne zakljucuju transfer.

       12. Ukoliko je ispunjena trazena suma za igraca koji je na transfer listi a prodavac ipak odluci da ga ne proda, morace da plati porez 10% od trazenog iznosa i zabranjuje se prodaja tog igraca u toj sezoni.

      13. Kupljeni igrač može napustiti klub posle jedne cele sezone provedene u klubu.

*Ukoliko se postavi igrac na T.L ili se realizuje transfer igraca koji je manje od jedne sezone u klubu vlasnik se kaznjava 10 000 000 a transfer se ponistava).

*Ukoliko neko izlicitira 5-og  igraca na kog nije imao pravo, placa kaznu 50% izlicitirane cene, transfer se ponistava a pravo na kupovinu ima menadzerkoji je dao regularnu niza ponuda ukoliko to prihvati.

     14. Pozajmice igraca nisu dozvoljene.

     15. Moguca je zamena igraca ukoliko je razlika u oceni +,- 3.A sto se doplata tice to ostaje na vlasnicima da se dogovore.

     *Nije moguca zamena izmedju igraca koji igraju istu ligu vec samo ( A sa B, B sa C i A sa C ligom)

      *Moguce je izvrsiti samo jednu zamenu u jednj sezoni.

       *Moguce je izvrsiti  samo jednu zamenu izmedju istih timova u vreme trajanja jednog PESa)

       *Igrace pre zamene nije potrebno stavljati na T.L vec se o dogovoru obavestava neko od admina.

       16. Zamenjeni igraci se racunaju u zbir dovedenih igraca (4+1 draft).

       17. Igrac moze biti stavljen na transfer listi sa otkupnom klauzulom koju odredi vlasnik.

       *Igrac se stavlja na transfer sa otkupnom klauzulom tako sto se neko od admina obavesti koji se igrac stavlja i po kojoj cenic.Nakon toga admini to stavljaju na oficijalnoj stranici BFL lige a vlasnik izbacuje igraca na transfer.

        18. Za igraca sa otkupnom klauzulom nema licitacije vec prva ponuda koja stigne nakon 6 sati automacki aktivira klauzulu i igrac prelazi u taj klub.

        19. Prodavac koji je stavio igraca na transfer listi sa otkupnom klauzulom ne moze da odustane od prodaje do kraja transfer roka.

        20.  Brisanje igraca sa T.L i ponovno stavljanje kaznjava se 5 000 000.

        21. Klub u svakom momentu može imati maksimalno 32 igrača, odnosno minimalno 18 igrača (minimalno 2 golmana)

         *Ukoliko neko nema pun roster placa kaznu 5 000 000 a ukoliko fali golman duzan je da ga dovede u sledecem transfer roku.

        22. Pre pocetka svake sezone menadzer moze da trazi otpustanje nekih svojih igraca radi smanjenja troskova.( adminu poslati poruku sa prezimenima i pozicijama igraca).

         23. Obavezno je ekipu selektirati kao na sajtu.Svaka korekcija, prijava greske je moguca samo pre odigravanja prvog ligaskog meca u sezoni. Nakon toga reklamacije ne vaze sem ukoliko su u pitanju transferi odradjeni u toj sezoni.

        24. Ekstra porez za transfere:

Od 60 mil. do 69  500 000- 10 % na vrednost transfera.

Od 70 mil. do 79 500 000 – 20 % na vrednost transfera.

Od 80 mil. i navise – 30 % na vrednost transfera.

Ekstra porez placa kupac.

        25. Transfer je zatvoren od 23:00 h do 09:00h. Svaka ponuda ili postavljen transfer  posle 23:00 h smatra se kao da je poslata odnosno postavljen u 09:00 h.

        *Samo draft dovedeni igraci mogu da igraju takmicenja predsezone dok igraci dovedeni kroz transfer mogu da nastupaju tek na pocetku nove sezone.


KAZNE ZA NEPOSTOVANJE PRAVILA

 

Za svaku donesenu kaznu zasedace uprava i vecinom glasova donositi odluke o kaznjavanju.

       *Javno vredjanje protivnika na chatu 10 000 000 

      1.Indirektno vređanje protivnika (vređanje kod drugih menadžera) 5 000 000

      2. Nazivanje pogrdnim imenima 5 000 000
      3. Pretnje fizičkim obračunom 10 000 000
      4. Vređanje po verskoj, nacionalnoj ili rasnoj osnovi kao i vredjanje porodice kaznjava se izbacivanjem iz lige.

      *Vredjanje u privatnim porukama 5 000 000 

       5. Pokušaj i nameštanje utakmice kaznjava se izbacivanjem iz lige.

       6. Pokušaj da se namesti utakmica kroz šalu 10 000 000

        7. Mešanje u tuđe rasprave, kao i potpirivanje daljih rasprava 5 000 000

        8 .Ne postovanje bilo kog pravila uprave 50 000 000

 1. Bojkotovanje clanova uprave i njihovih odluka izbacivanje iz lige 
 2. Zabranjeno je lomiti protivnikog igrača u situacijama 1 na 1 sa leđa 2 000 000.

        *Osteceni je duzan da dostavi upravi snimak sporne situacije a nakon pregledanja snimka uprava donosi odluku da li ima elemenata za kaznjavanje.

      11 .Nemojte davati namerne autogolove, po datom golu 5 000 000

      12. Ukoliko klub bankrotira minus mora izmiriti tako sto ce odmah staviti igraca na transfer kako bi se vratio u plus.

      13. Ukoliko to igrac ne uradi odnosno u narednih 2 dana ne proda igraca i pokrije minus uprava ce odluciti kog igraca ce mu poslati na trziste kako bi izmirio minus.

      14. Uprava lige zadržava pravo da se na svako kršenje fer pleja i NEDOLICNOG ponašanja reaguje u skladu sa pravilnikom ali isto tako da ukoliko situacija nije predviđena pravilnikom odreaguje, odluku donese u skladu sa težinom prekršaja.

      15. Svake sezone se brise po jedan dobijeni minus.

      *Nagrada onom ko dostavi adminima dokaz o namestanju meca  50 000 000.

Njegovo ime kao i dokazi nece biti objavljeni.

PRIHODI

1.Klub može ostvariti prihod od prodaje Karata, TV Prenosa, Sponzorstva i Dodatnih Bonusa

 1. Cena Karata u Ligaškim mečevima je 30 za PRVU LIGU
 2. Cena Karata u Ligaškim mečevima je 30 za DRUGU LIGU
 3. Cena Karata u Ligaškim mečevima je 30 za TRECU LIGU
 4. Cena Karata u Kup mečevima je 30
 5. Cena Karata u Ligi Sampiona je 30
 6. Cena Karata u Ligi Evrope je 30

PLASMAN U LIGI

POZICIJA

PRVA LIGA

DRUGA LIGA

TRECA LIGA

1

100 000 000

80 000 000

60 000 000

2

99 000 000

79 000 000

59 000 000

3

98 000 000

78 000 000

58 000 000

4

97 000 000

77 000 000

57 000 000

5

96 000 000

76 000 000

56 000 000

6

95 000 000

75 000 000

55 000 000

7

94 000 000

74 000 000

54 000 000

8

93 000 000

73 000 000

53 000 000

9

92 000 000

72 000 000

52 000 000

10

91 000 000

71 000 000

51 000 000

11

90 000 000

70 000 000

50 000 000

12

89 000 000

69 000 000

49 000 000

13

88 000 000

68 000 000

48 000 000

14

87 000 000

67 000 000

47 000 000

15

86 000 000

66 000 000

46 000 000

16

85 000 000

65 000 000

45 000 000

17

/

/

44 000 000

18

/

/

43 000 000

19

/

/

42 000 000

20

/

/

41 000 000

RASHODI

1.Plate igraca 10 % od njihove vrednosti po transfer market u tom momentu.

2.Porez za igrace 5% od njihove vrednosti po transfer market u tom momentu.

3.Crveni karton 1 000 000

4.Zuti karton 500 000

5.Dobijene kazne u toku sezone.

6.Ulaganje u infrastrukturu kluba ( povecamje kapaciteta stadiona ).

Tabelarni primer za racunanje:

Rashodi jedne ekipe

 

1. Plate 10%

 

2. Porez 5%

 

3. Crveni kartoni ( 1 mil. )

 

4.Zuti karton ( 0.5 mil. )

 

5.Kazne ( sve kazne dobijene u toku sezone)

 

6.Prosirenje stadiona ( 1 m- 1 000 mesta )

 

7.Ucesce u draftu ( 50 mil.)

 

8.Kupovina igraca

 

DODATNI PRIHODI

1 Za svaku pobedu u ligi 500 000

2. Za svaku neresenu u ligi 150 000

3. Za svaku pobedu u Ligi sampiona 600 000

4. Za svaku neresenu u Ligi sampiona 300 000

5. Za svaku pobedu u Ligi Evrope 600 000

6. Za svaku neresenu u Ligi Evrope 300 000

7. 1/8 Lige sampiona 1 000 000

8. 1/4 Lige sampiona 1 500 000

9. 1/2 lige sampiona 2 000 000

10. Drugo mesto u Ligi sampiona 3 000 000

11. Osvajac Lige sampiona 5 000 000

12. Sezona JEDAN iste nagrade i za Ligu Evrope

13. Ucesce u kupu ( 200, 400, 600, 800, 1 000 000,1 200 000 )

14. Osvajanje kupa 4 000 000

15. Drugo mesto u kupu 2 000 000

16. Najbolji strelac lige 5 000 000

17. Najbolji asistent lige 5 000 000

18. Najmanje primljenih golova u ligi 5 000 000

19. Fair-Play ( najmanje kartona 5 000 000 )

*Od trece sezone nagradni fond sa najboljeg strelca, asistenta, Fair-Play se deli.

20. Superkup (osvajac lige A protiv osvajaca kupa)

 5 000 0000 – 3 000 000

21. Totalkup ( osvajac Lige sampiona protiv osvajaca Lige Evrope)

7 000 000- 4 000 000

22. Ekstra bonusi:

A1 – 25 000 000   B1 – 20 000 000   C1 – 15 000 000

A2 – 20 000 000   B2 – 15 000 000   C2 – 10 000 000

A3 – 15 000 000   B3 – 10 000 000   C3- 5 000 000

23.Tv prava od You Tube za ligaske utakmice 500 000

24.Tv prava od You Tube za Kup utakmice od 1/8 500 000

Tabelarni primer za racunanje;

Prihod jedne ekipe

 

1.Pozicija na tabeli

 

2.Pobeda u ligi, Ligi sampiona,L.Evrope…

 

3.Neresena u ligi, Ligi sampiona, L.Evrope…

 

4.Najbolji strelac lige ( 5 000 000 )

 

5.Najbolji asistent lige ( 5 000 000 )

 

6.Najmanje primljenih golova u ligi ( 5 000 000 )

 

7.Prodaja karti ( sva takmicenja )

 

8.Pobeda u kupu

 

9.You Tube ( Tv prava za sva takmicenja )

 

10.Fair-Play ( najmanje kartona 5 000 000 )

 

11.Prodaja igraca

 

STADIONI

 

1.Svaki klub na pocetku dobija stadion od 10 000 mesta

2.Na kraju svake sezone stadion se moze prosiriti za jos 10 000 mesta

3.Cena prosirenja iznosi 1 000 000 za 1 000 mesta.

*Ekipa koja je u minusu ne moze prosiriti stadion, odnosno dozvoljenim minusom ne moze se vrsiti prosirenje stadiona.


DOBIJANJE KLUBA I PRIJAVA ODSUSTVA

1. Igraci osnivaci nastavljaju takmicenje sa vec svojim napravljenim klubovima I trenutno zatecenim finansijama.

2. Vlasnik kluba moze prijaviti upravi svoj kraci opravdani izostanak.

3. Maksimalni izostanak moze biti 7 dana

4. Zaostali mecevi iz tog zaostanka moraju da se odigrati u narednoj nedelji.

5. Ekipa koju je napustio vlasnik dodeljuje se novom vlasniku.

6. Nov vlasnik preuzima ekipu sa svim kaznama, odnosno budzetom koji ta ekipa ima.

7. Ukoliko je ekipa clan  B ili C ligi nema mogucnost prelaska u visi rang vec svoje utakmice igra iskljucivo radi ostvarivanja zarada.

8. Ekipa koju je preuzeo novi vlasnik moze da ispadne u nizi rang.

9. Ukoliko je ekipa clan A lige seli se u rang C. Njeno mesto u A ligi zauzima ekipa koja nije obezbedila A ligu a najbolje je plasirana od svih ucesnika baraza.B ligu popunjava ekipa koja nije obezbedila B ligu a najbolje je plasirana od svih ucesnika baraza.


ZAMRZAVANJE KLUBA

1.Svaki menadžer može da zamrzne tim na jednu sezonu.
2. Klubu se tada zamrzavaju finansije i igrački kadar .
3. Ukoliko je klub član PRVE ili DRUGE lige, u sledećoj sezoni seli se u niži rang takmičenja .